Esküvői fotózás egy meleg júniusi napon

Leánykérés

A házasság szó szerintem minden embernek egy kicsit mást jelent. Van, aki egy élete végéig tartó szövetségként gondol rá, van, aki csak egy szép szimbolikájának tartja két ember összetartozásának. A vallásos emberek számára pedig megint teljesen más jelentést hordoz. Ami viszont közös, hogy egy ember életében az esküvő napja az egyik legfontosabb és meghatározóbb pillanat. A NAGY NAP. 

Esküvőt fényképezni nagy felelősség

Éppen ezért felelősségteljes feladat egy esküvőt fényképezni. Ilyenkor nem csak az a lényeges, hogy szép képeket készítsünk, bár ez elég kézenfekvőnek tűnhet, hanem végig dokumentálni kell a nagy nap menetét, minden pillanatát. A készülődéstől kezdve a torta felvágásáig mindent meg kell örökíteni, és ez nagy sokoldalúságot, ügyes szervezést igényel.

Esküvőfotózás – előkészületek már a nagy nap előtt

Az esküvőfotós munkája már a nagy nap előtt kezdetét veszi, az esküvő fotózására minden alkalommal előre fel kell készülni. Ahhoz hogy a fotós semmiről ne maradjon le, ismernie kell az esküvő menetét, a forgatókönyvet. Tudnia kell, hogy mikor milyen esemény következik. Egyeztetnie kell a házasságkötő párral, hogy milyen stílusban készítse el a fotókat a házasságkötésről, kiket fotózzon a násznépből, meddig vegyen részt a nagy nap eseményein és mely pillanatokat örökítse meg. Melyek azok a fotók, amiket ha elefántok potyognak az égből, akkor is el kell készítenie (sőt főleg akkor). Mert ilyenkor nem az a fontos, hogy pár jó képpel térjünk haza. Hanem, hogy a fotóink segítségével elmeséljük az ifjú pár nagy napjának történetét. Számomra ebben az egészben ez a csoda, ami kárpótol a szakma minden nehézségéért.

Esküvőfotózás vs. maratonfutás?

Az esküvőfotós munkája sok esetben már kora reggel elkezdődik, s előfordulhat hogy csak másnap hajnalban ér véget. Ez nem kevés állóképességet, jó kondíciót, összeszedettséget  koncentrációs képességet és önuralmat igényel. Ugye hogy nem sokban különbözik az esküvőfotós munkája a maratoni futókétól?

Nincs két egyforma esküvőfotó

Nekem már évek óta nagyon tetszik a fényképezésnek ez az ága, az esküvőfotózás. Ennek  fő oka talán a változatosság, hiszen nincsen két egyforma esküvő. A házasuló ifjú pár  mindig beleviszi a saját személyiségét a napba,  ad egy olyan karaktert minden házasságkötésnek, ami egyedi, megismételhetetlen és utánozhatatlan. Esküvőfotózás? Szerintem ez az egyediség az, ami miatt egy fotós számára kihívást és élményt jelent ez a munka, s amiért vágyik arra, hogy újra és újra belevesse magát a házasságkötés, a nagy nap forgatagának megörökítésébe.

Fotós asszisztensként esküvőkön

Én végül 2018. nyarán döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam az „esküvőzésben”, az esküvőfotózásban. Eleinte még nem éreztem magamat elég tapasztaltnak, hogy mind ezt egyedül tegyem.  Így rövid keresgélés után elszegődtem asszisztenskedni egy végtelenül tehetséges és amúgy nagyon jólelkű profi esküvőfotós, Czapár János mellé. János volt olyan kedves és magával vitt különböző esküvőfotós munkáira, segíthettem neki az esküvők megörökítésében. Az egymást követő hétvégéken végzett közös eseményfotózásokon nagyon sokat tanultam tőle, mind az esküvő fotózás szakmai kulisszatitkairól, mind ennek a szakmának illetve a nagy nap megörökítésének az üzleti oldaláról.

Az első saját esküvőm (fotósként)

Nyár végén, augusztusban első alkalommal álltam egyedül, János nélkül szemben az ifjú párral, a kamera másik oldalán. Először fotóztam önállóan esküvőt. Számomra hatalmas és feledhetetlen élmény volt, de erről majd talán egy másik cikkben..

[modula id=”667″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük