Velence

aranyóra fotózása Velencében

Velence fotós szemmel egy csodás paradicsom, elképzelni jobb fotótémát nehéz – nem véletlen, hogy a tájfotósok “bakancslistáján” szerepel az olasz város felkeresése. Én felkerestem.

[modula id=”663″]

Egy fotós két hete Velencében

A világ egy gyönyörű hely és van pár része, amit az életünk során legalább egyszer meg kell látogatnunk. Velence is egy ezek közül. Az olasz város a csizma északi részén helyezkedik el és a szárazföldről egy nagy hídon közelíthetjük meg, aminek a végén egy nagy parkolóház vár minket. Az autók ennél tovább már nem is mehetnek, ahogy a biciklik és egyéb guruló közlekedési eszközök sem. De ez nem is baj!

Gyalogosan – fotóállvánnyal a vállamon

Velence egy olyan város, ahol még két nagyobb turistalátványosság között is egy hatalmas élmény megtenni az utat. A városnak van egy nagyon egyedi magával ragadó hangulata. Amikor itt járja az utcákat az ember, olyan, mint ha egy másik világba csöppenne. Nem mellesleg fotózás szempontjából is az egyik leggyönyörűbb hely ahova elutazhat az ember, hiszen nagyon kicsi helyen rengeteg csodás téma közül válogat a lelkes fényképész.

A jó fotóért bármit – korai aranyóra

Tavaly nyáron volt szerencsém két egész hetet eltölteni a városban. Minden délután más úti célt néztem ki magamnak és mégsem sikerült kifogynom az érdekes helyekből, Velence nap, mint nap tudott újat mutatni. Nekem a személyes kedvencem a városnak az az arca volt, amit a hajnali órákban láthat csak a korán kelő turista. Ilyenkor a nappali óráktól eltérően nincsenek zsúfolásig tömve az utcák járókelőkkel és utazókkal, hanem egy sokkal csendesebb hangulatosabb oldalát láthatjuk Velencének. Bár nem vagyok nagy korán kelő, de ezért az élményért megérte hanyagolnom egy kicsit az alvást. Nem mellesleg pedig ilyenkor a legjobbak a fények a fotózáshoz és vannak helyszínek, mint például a Canale Grande (amire az Academia hídról nyílik gyönyörű kilátás) a reggeli órákban, a felkelő nappal a háttérben, amiket kötelező megnézni az ide látogatóknak.

Acqua Alta Libreria: Velence legszebb könyvesboltja

Nekem a másik nagy kedvencem az Acqua Alta Librereria, ami egy a város északi részén elhelyezkedő antikvárium. Különlegessége, ahogy azt a neve is mutatja „magas víz könyvesbolt” az, hogy az áradások idején gyakran a vízszint alá kerül az üzlet, így az itt árult könyveket gondolákban és egyéb vízen lebegő faládákban tárolják. Szerintem egy rendkívül hangulatos hely és szintén mellette szól, hogy Velencének ezt a részét a turisták is nagyrészt elkerülik, mivel kívül esik a város ismertebb helyein és így szokatlanul nyugodt légköre van a komoly múltra visszatekintő üzletnek.  Nekem személy szerint ez volt a kedvenc helyem Velencében és mindenkinek javaslom, hogy ha már ellátogatott az olasz városba tegyen ide egy kis kitérőt, mivel megéri! Fun fact, hogy az üzletben még magyar könyvet is találtunk!

Rialto – A híd, amit minden fotósnak meg kell látogatnia

A fotósok számára egy másik kihagyhatatlan úti cél a Rialto híd, ami az olasz városka közepén található. Itt szintén a nagy csatornára nyílik feledhetetlen kilátás és jó hír azoknak, akiknek elegük van a korán kelésből: ide főként késő délután érdemes ellátogatni, hiszen a városnak ez a része tele van éttermekkel, gondolákkal és nyüzsgéssel (és persze turistákkal). A legszebb arcát a kékórában mutatja, ami a napnyugtát követő 20-30 perc. Ilyenkor még láthatunk egy kicsit a lemenő nap fényéből, de már a városi fényeket is felkapcsolják, az eredmény pedig egy olyan látkép, amit nem könnyen felejt el az ember.

Különös kilátás

Rögtön a Rialto híd mellett, egy másik csodás úti cél várja az ide látogatókat. Ez pedig a Pláza. Ez egy egykori posta épület, amit nemrégiben egy hatalmas plázává alakítottak a velenceiek. Az épület különlegessége, hogy nagyrészt meghagyták a korábbi küllemét. Középen egy hatalmas egy légterű csarnok található, amit a falak mentén folyosók ölelnek körbe, innen nyílnak az üzletek is. Amiért viszont kötelező ellátogatni ide, az az épület tetejéről nyíló kilátás. Az egykori posta tetejére ugyanis egy hangulatos teraszt építettek, ahonnan felülről láthatjuk minden fotós kedvenc városát.

Velence szomszédjai – itt is érdemes fotózni

A Velence közeli szigetek közül is kiemelnék párat, amit meglátogattam az ott töltött két hét alatt. A legközelebbi San Giorgo Maggiore (itt fel lehet menni a templom tetejére, onnan a legszebb a látvány), ami egy egészen kicsi hely viszont innen gyönyörű a kilátás a nagy csatornára és az Academiára. Fotósoknak kötelező! A következő sziget, amit meglátogattam Murano volt. Az itt élő emberek az üvegfúvásról híresek. A középkor alatt nagyon szigorúan őrizték a titkot, hogy hogyan készítik el a gyönyörű üveg dísztárgyaikat és ekkor bizony nem léphetett akárki a sziget partjaira, de manapság már szerencsére a turisták számára is szabadon látogatható J Egy másik nagy kedvencem Burano volt, a Muranot követő sziget és az az érdekesség vele kapcsolatban, hogy az itt található házak mind különböző rikító színekkel vannak befestve. De ez is egy olyan hely, amit magának kell megnéznie az embernek! Utolsóként pedig Lidot emelném ki, ami az egyik közelebbi sziget. Különlegessége az, hogy amint partra teszi a lábát az ember olyan, mint ha egy (nagyon zsúfolt) görög szigetre került volna homokos tengerparttal és strandokkal és persze üzletekkel a shoppingolni vágyóknak.

Hajójáratok Velencében

A városban közlekedni a vaporettoval lehet. Ezek menetrend szerint járó hajók, amik a váron belül, valamint Velence és a szigetek között közlekedik. Ezen kívül viszont csak a lábára hagyatkozhat a lelkes turista, ami nem is baj, hiszen nincsenek olyan nagy távolságok és szerintem csak így lehet igazán befogadni a „velencei élményt”. Ami a közlekedést illeti, én mindenképpen javasolnám egy térkép beszerzését, hiszen a rengeteg zegzugos (és amúgy gyönyörű) utcán a nélkül nagyon nehéz kiigazodni. A google térképpel is meg lehet próbálkozni, bár nekem nem voltak túl jó tapasztalataim a használatakor, mivel időnként tévedett pár háztömböt és nagyon hosszú útvonalakra próbált elcsalogatni a sokkal rövidebb megoldások helyett.

Amit még kihagytam..

Vannak még más nagyobb turista látványosságok, amiket kihagytam az alábbi felsorolásból, mint például a Szent Márk tér, a Sóhajok hídja, valamint a sziget nyugati részén fekvő Castello. Ami a teret illeti, az Velence központi részén helyezkedik el és egy elég jó fotó téma, ami azt illeti. Viszont itt is rengeteg a turista. A bátrabb (és kisebb alvásigényű) utazóknak mindenképp javasolnám, hogy ide is a hajnali órákban látogassanak el, mivel ilyenkor a leghangulatosabb és ilyenkor a hatalmas tömeggel sem kell megbirkóznunk. A kastély a sziget azon részei közé tartozik, ahova nem látogattam el az ittlétem alatt, így erről érdemben nem is tudnék túl sokat mesélni, de nekem is rajta van a bakancslistámon, hogy egyszer ide is eljussak. Ha esetleg már jártál Velencében és hozzáfűznél, valamit a beszámolómhoz írd meg bátran a tapasztalataidat!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük